ماموگرافی
ماموگرافی یک روش عکس برداری با اشعه ایکس از بافت پستان برای تشخیص وجود سرطان در آن است . ماموگرافی نقش مهمی در تشخیص سرطان پستان در مراحل اولیه ( حتی قبل از قابل لمس بودن توده ) دارد و کمک زیادی به کاهش مرگ و میر زنان بر اثر این کانسر می کند .
انواع ماموگرافی
ماموگرافی اسکرینینگ یا غربالگری : برای تشخیص سرطان سینه در خانم هایی که هیچ نشانه و علائمی از اختلالات سینه ندارند ، بکار میرود و هدف از انجام آن تشخیص سرطان سینه قبل از مرحله بروز علائم کلینیکی است . این نوع ماموگرافی شامل دو تا عکس سیاه و سفید از زوایای مختلف پستان است.
ماموگرافی تشخیصی یا دیاگنوستیک : برای بررسی ضایعات پستانی مشکوک نظیر توده های پستانی ، درد پستان و تغییرات غیر طبیعی پوست پستان ، ضخامت نوک سینه و یا ترشح از نوک سینه بکار می رود. این نوع از ماموگرافی همچنین برای ارزیابی بیشتر موارد غیر طبیعی یافت شده در ماموگرافی اسکرینینگ ، بکار می رود . در این نوع ماموگرافی تصاویر متعدد و بزرگ تری از بافت سینه در حالات فشرده شدن سینه گرفته می شود .
زمان انجام ماموگرافی
پزشکان توصیه می کنند که تمامی خانم ها از سن 40 سالگی یک ماموگرافی پایه داشته باشند و سپس هر یک تا دو سال یک بار آن را تکرار کنند . در مورد خانم های با ریسک بالای بیماری مثل افرادی که سابقه فامیلی سرطان پستان دارند ، توصیه به انجام ماموگرافی قبل از سن 40 سالگی می شود .حتی در این خانمها ، پزشک ممکن است درخواست ام آر آی و ماموگرافی با هم بکند .
بهتر است که ماموگرافی در خانم هایی که پریود می شوند ، در هفته اول پس از اتمام پریود انجام شود .
قبل از انجام ماموگرافی توصیه می شود که از مصرف دئودرانت ها و ضد تعریق ها و پودر و لوسیون ها و هر نوع عطر خودداری شود زیرا مواد موجود در آنها ممکن است تاثیر سوئی بر نتیجه ماموگرافی داشته باشند .