بیماری های زنان بارداری نازایی

بیماری های زنان بارداری نازایی
بیماری های زنان بارداری نازایی

Tuesday 20 September 2011

سونوگرافی حاملگی سه بعدی و چهار بعدی

سونوگرافی سه بعدی و چهار بعدی
سونوگرافی سه بعدی یک روش سونوگرافی پزشکی است که اغلب در مورد سونوگرافی حاملگی و با استفاده از تصاویر سه بعدی جنین کاربرد دارد . به طور کلی ، چندین روش برای تشخیص اولتراسونوگرافی در حاملگی وجود دارد که متداولترین آن سونوگرافی دو بعدی است . در سونوگرافی سه بعدی ، برخلاف سونوگرافی دو بعدی که امواج صوتی مستقیما فرستاده می شوند ، امواج از زوایای مختلف تابانده شده و دریافت می گردند . لذا ، تصاویر سه بعدی و دقیق تری از جنین به دست می آید. استفاده کلینیکی این روش سونوگرافی عمدتا در مورد تحقیقات پزشکی روی جنین است ، گرچه اخیرا کاربرد بسیار محبوب و متداولی در بین خانم های حامله حتی در بین خانم های آمریکائی پیدا  کرده است چون استفاده از آن باعث ارتباط عاطفی قوی تری بین مادر و جنین می شود . تکنیک سونوگرافی چهار بعدی مشابه سونوگرافی سه بعدی است با این تفاوت که در سونوگرافی چهار بعدی تصاویر تاخیر ندارند و در زمان فعلی حرکت جنین گرفته می شوند .
اگرچه هیچ شواهدی مبنی بر مضر بودن سونوگرافی سه بعدی و چهاربعدی در دست نیست ولی انجمن سونوگرافی آمریکا توصیه می کند که این نوع سونوگرافی ها فقط در مواردی که کاربرد دارند ، انجام شوند . گزارش طبیعی و نرمال سونوگرافی سه بعدی و چهار بعدی در حاملگی نبایستی این تصور کاذب را برای مادر و پزشک ایجاد کند که هیچ نوع مشکلی برای جنین وجود ندارد و انجام آزمایشات پره ناتال( مراقبت روتین بارداری ) برای تمامی خانم های حامله جدا از انجام این سونوگرافی الزامی است . بهترین زمان انجام سونوگرافی سه بعدی و چهار بعدی در بارداری ، بین هفته 24 تا 32 حاملگی است تا بتوان ناراحتی های مادرزادی جنین از قبیل لب شکری ، کام شکری ، اسپاینا بیفیدا ( نقایص ستون فقرات و نخاع جنین )  و مشکلات مادرزادی قلب جنین و نقایص اندام جنین نظیر چند انگشتی و پا چماقی و غیره را با آن تشخیص داد .
در مورد تعیین جنسیت جنین ، سونوگرافی سه بعدی و چهار بعدی در هفته 16 حاملگی با دقت بسیار بالائی تا حد 99% می تواند جنسیت جنین را تشخیص دهد که دقت بسیار بالاتری در مقایسه با سونوگرافی دو بعدی محسوب می شود .
در آینده پیش بینی می شود که سونوگرافی سه بعدی جزئی از مراقبت های بارداری روتین و ضروری محسوب شود و حتی بیمه ها آن را پوشش دهند . سونوگرافی سه بعدی که در حال حاضر برای تعیین ناراحتی مادرزادی قلب مفید است ؛ ممکن است در آینده نزدیک برای تعیین اختلالات عصبی جنین و احتمال وجود فلج مغزی در وی بکار رود .  
انجام سونوگرافی سه بعدی و چهار بعدی احتیاج به پر شدن مثانه ندارد ولی بسیاری از مراکز سونوگرافی برای گرفتن تصاویر دقیق تر از جنین به خانم های حامله پیشنهاد می کنند که از حدود 1 تا 2 هفته قبل از انجام سونوگرافی  خانم مقادیر کافی آب ( 32 اونس در روز ) مصرف کند .